|
Hazırlayan: Bülent Kutlu CEO, Mentee Turkey01-09-2015 13:45:12 | Bir çok yerde 2015 yılındaki dijital pazarlama trendlerini okudum. Ama hiçbirisi Türkiye özelindeki dijital pazarlama trendlerinden bahsetmiyordu.
2014 yılı dijital pazarlama dünyası için yeni denemelerle ve markaların yıla damga vuran çalışmalarıyla bitti. Buna karşılık, 2015 yılı için dijital dünya da Türkiye için trend olabilecek konuları, gözlemlerim ve deneyimlerim ışığında paylaşmak istiyorum.
CTA (Call-To-Action) butonları artık hep hayatımızda olacak,
Facebook ya da Mobil Anons'un, marka sayfalarına getirdiği CTA butonları sayesinde markalar dönüşüm yaratmada çok daha başarılı olacaklar. Bu özellik sayesinde kullanıcılar sayfaya girdikleri zaman direkt telefon etme, SMS gönderme, üye olma, iletişime geçme, alışverişe yönlendirme, video izleme, rezervasyon yapma gibi eylemlere davet edilebilecek. Bu da marka açısından dönüşüm yaratmaya ve satış fırsatı yakalamaya yarayacak.
İçerik pazarlama 2015'in ana konularından biri olacak,
İçerik, dijital pazarlamanın en önemli parçalarından belki de en önemlisi. 2014 yılında zaten bu konunun önemi anlaşılmış ve çeşitli denemelerine tanıklık etmiştik. 2015 yılında da en çok konuşulan konulardan biri olacak.
Facebook Ocak 2015 itibarıyla organik erişimi engelliyor bu da demek oluyor ki markalar daha ilgi çekici içerikleri oluşturmak durumunda.
Ayrıca içerikler platformlardan bağımsız olarak her tarafta görülebilir olacak. Mesela Mobil Anons'ta yayınlanan videolu bir içerik aynı zamanda ve aynı görsellikle Facebook , Twitter , Linkedin , YouTube , Google+ , Blogger , Tumblr , Instagram , Flickr ve Pinterest'te görülebilecek ve izlenebilecek.
Yani markalar içerikle 360 derece dijital pazarlama yapılmasının peşinde koşacaklar bu yıl. Bu nedenle ajanslar ve markalar haftalık veya aylık planlar yerine anlık planlar yapmak durumunda kalacak.
Mobil uygulamalar çok daha fazla akıllı telefon bağımlısı yapacak
Yaratıcı ve olanak sağlayıcı mobil uygulamaların artması bizi akıllı telefonlara daha da yaklaştıracak adeta ayrılmaz bir parçası haline getirecek. Arama motorlarını ve Sosyal ağları bundan böyle mobil ağırlıklı kullanacağız.
Gençler Snapchat ve Tinder'da
Mobil uygulamalara bağımlılığı artıran bir diğer nokta, özelleşmiş hedef kitleleri -örneğin gençler- tek bir işe yarayan mobil uygulamalarda yakalayacağız. Gençler arasında trend olan Snapchat'te yeni yılda markalar için daha yaratıcı çalışmalar göreceğiz. Tinder da aynı şekilde küçük çaplı olsa bile markalar tarafından kullanılmaya başlanacak
Görsellik demek video demek
Birçok sosyal medya platformu artık bu konunun üzerinde kafa yormaya başladı. Facebook?un otomatik oynayan videolarına karşılık Twitter'ın da benzer bir özellik üzerinde çalışması, markaları video içerik üretimine itecek. Bu da kullanıcıları yakalamak için markaların ve ajansların daha yaratıcı içerikler peşinde koşmasına yol açacak.
Instagram'ın videoya yönelik yaptığı iyileştirmeler ve Hyperlapse'i sunması, tek başına fotoğraf üretmenin değil; video üretmenin de önemini gösteriyor. Vine'ın amatör algısına karşılık, Instagram'ın "cool? duruşu sebebiyle markaların video içerik üretimi noktasında bu tarafa kayacağını düşünüyorum.
Dijital ekiplerle entegrasyon giderek önemini artıracak.
Markalar dijital stratejilerini somut biçimde oluşturmaya başlayacaklar. Bu işi sadece ajanslara bırakmayıp kendi dijital ekiplerini oluşturacaklar. CDO Turkey'in kurulmasıyla beraber bu daha da hızlanacak. Özellikle sosyal medyanın artık sadece içerik paylaşımından ibaret olmadığı ve pazarlamanın bir parçası olduğu gerçeğiyle markalar daha çok yüzleşecek. Bu yüzleşmeye sadece operasyonel işler üreten sosyal medya ajansları da tanık olacak. Bu da tek başına sosyal medya ekiplerinin değil; dijital, iletişim, pazarlama, kreatif ekiplerin daha çok bir arada çalışmasının gerekliliğini ortaya çıkaracak. 360 derece pazarlama yaklaşımının ve dijital ekiplerle daha yakın çalışmanın önemi 2015'te bir kez daha ortaya çıkacak.
CFO , CEO 'ya sormuş "Çalışanlara çok yatırım yaptık giderlerse ne olacak ?"
CEO cevap vermiş " Ya yatırım yapmayıp kalırlarsa ne olacak ?" |
| | | | | | |
|